Πως να μειώσετε τον χρόνο των παιδιών σας μπροστά από τις οθόνες;

Είναι  αρκετά  συχνό  φαινόμενο  πλέον  τα  περισσότερα  παιδιά  καθημερινά  να  περνούν  πάρα  πολύ  χρόνο  μπροστά  από  τη  τηλεόραση,  το  κινητό,  το  τάμπλετ.

 Καταλαβαίνω  ότι  μπορεί  να  φαίνεται  μία  εύκολη  κι  ευχάριστη   λύση  για  να  απασχοληθούν  τα  παιδιά  όμως  τα  επιστημονικά  δεδομένα  έχουν  διαφορετική  ‘’γνώμη’’, ιδιαίτερα  για  παιδιά  κάτω  των  5  ετών. Αρκετές  φορές  μπορεί  να  δυσκολεύεσαι  να  βάλεις  χρονικά  όρια  στο  παιδί  σου  μη  γνωρίζοντας  το  τρόπο.

Μερικές  συμβουλές  λοιπόν  για  να τα καταφέρεις..

 1. Τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές και συνήθειες. Γίνε ΕΣΥ το παράδειγμα χρησιμοποιώντας λιγότερο τις οθόνες αξιοποιώντας δημιουργικά το χρόνο σου.
 2. Αύξησε δραστηριότητες εκτός σπιτιού και βόλτες με το παιδί σου.
 3. Σύνδεσε το χρόνο στην οθόνη με ποιοτική αναζήτησή για πράγματα που ενδιαφέρουν  το παιδί σου  (π.χ. να δει εικόνες από το μέρος που θα πάτε την επόμενη βόλτα σας). Αν το παιδί σου θέλει να παίξει στο τάμπλετ υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές που είναι εκπαιδευτικές.
 4. Όταν πάτε βόλτα ( για καφέ, φαγητό, επίσκεψη, κλπ) να έχεις μαζί σου παιχνίδια που αρέσουν στο παιδί  σου  για να ασχοληθεί με αυτά.
 5. Όρισε καθημερινά συγκεκριμένες χρονικές ζώνες που δεν θα γίνεται χρήση οθόνης. Βάλε  χρονικό όριο κάθε φορά που θέλει το παιδί να  χρησιμοποιήσει οθόνες. Ποια είναι τα κατάλληλα ανά ηλικία όρια  για τα παιδιά τη μέρα ;
  • 0-18 μηνών: X
  • 18-24 μηνών: 30 λεπτά το πολύ
  • 2-5 χρόνων: 1 ώρα το πολύ

  Μπορείς να μοιράσεις τον χρόνο μέσα στη μέρα για να έχει το παιδί την αίσθηση ότι βλέπει συχνά (π.χ 10 λεπτά τη φορά).

 6. Θέσε προϋποθέσεις για να κερδίσει το παιδί σου  το χρόνο του στην οθόνη ( «θα δεις τηλεόραση μόλις κάνεις τα μαθήματα σου..μόλις μαζέψεις το δωμάτιο σου», κλπ).
 7. Απόφυγε να συνδέσεις  τη τηλεόραση, το κινητό και το τάμπλετ με καθημερινές ρουτίνες και στιγμές όπως.. την ώρα του φαγητού, χαλάρωση για τον ύπνο, τρόπο κατευνασμού σε στιγμές έντασης του παιδιού.
 8. Να είσαι σταθερός-ή στα όρια τα οποία βάζεις!

Καλή επιτυχία !